Het verschil tussen PAGO en PMO

Een PAGO en PMO onderzoek worden vaak door elkaar heen gehaald, maar er zit wel duidelijk een verschil in. Een PAGO staat voor: periodieke Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek) en PMO voor preventief Medisch Onderzoek. Het zijn beide medische onderzoeken die betrekking hebben tot de werknemers van organisaties.

4 Belangrijke verschillen tussen PMO en PAGO

1. Inhoud van het onderzoek

Een groot verschil is de inhoud/grote van het onderzoek. Bij PAGO is het onderzoek alleen gericht op gezondheidsfactoren, een PMO is een veel breder/groter onderzoek. Naast gezondheidsfactoren wordt er ook gekeken naar leefstijl en mentale gezondheid.

2. Uitslagen van het onderzoek

Bij het PAGO onderzoek wordt er gericht gekeken of er geen gezondheidsrisico’s tijdens het werk. De uitslagen zijn gebaseerd op de risico’s wat bij het werk komt kijken. Bij een PMO onderzoek komt er uitgebreid een samenvatting van de algehele gezondheid van het bedrijf. Werknemers kunnen ook een plan opstellen om hun gezondheid/vitaliteit te verbeteren.

3. Rol van werknemers

Bij een PAGO is de bedrijfsarts verantwoordelijk voor het onderzoek. Bij PMO zijn de werknemers naast de bedrijfsarts betrokken tijdens het onderzoek.

4. Verplicht aanbieden

Het PAGO onderzoek is verplicht om aan te bieden, dit geldt voor het PMO niet. Een deel van het PMO is het verplichte PAGO. PMO is dus een toevoegingen buiten het PAGO om.

Voorbeeld: Ervan uitgaande dat een werknemer overgewicht heeft, zal de bedrijfsarts dit alleen bespreken als dat voor de functie noodzakelijk is. Bij het PMO onderzoek kan de bedrijfsarts medewerkers stimuleren om gezonder te leven. In dit opzicht kun je PMO eigenlijk zien als de verbeterde versie van het PAGO onderzoek.

Waarom raden wij een Preventief Medisch onderzoek (PMO) aan?

Een PMO is een uitbreiding van het PAGO. Een PAGO betreft alleen onderzoek naar gezondheidsrisico’s, waarbij een PMO ook gekeken wordt naar het verzuim en de algehele gezondheid van de werknemers en de organisatie. Voor een compleet plaatje van de gezondheid van de werknemers en organisatie is PMO de beste keuze.

Veelgestelde vragen

No items found.

PMO offerte aanvragen?

Gezondheid van je werknemers verbeteren? Vraag direct via de onderstaande button een offerte op maat aan voor jouw organisatie.

Offerte aanvragen

Relevante artikelen

Bekijk kennisbank

Direct offerte aanvragen?

Direct inzicht krijgen hoeveel een PMO onderzoek kost voor uw bedrijf? Vraag direct een offerte aan of bel voor advies!