Wat is een arbodienst?

Een gezonde werkomgeving is cruciaal voor het succes van elk bedrijf. Een sleutelelement hierin is de arbodienst. Maar wat is een arbodienst precies en welke rol speelt deze in het ondersteunen van zowel werkgevers als werknemers? Een arbodienst is een onmisbare partner die zich toelegt op het welzijn van werknemers en de gezondheid van de werkomgeving..

Wat is een arbodienst?

Een arbodienst in Nederland is een gespecialiseerde dienstverlener die bedrijven helpt met het opstellen en implementeren van een arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Deze diensten zijn niet direct verbonden aan de Nederlandse overheid, maar functioneren als commerciële organisaties. Sinds de wetgeving van 2005 hebben werkgevers drie opties voor het regelen van hun preventie- en verzuimbeleid: het inhuren van externe deskundigen, het opzetten van een interne arbodienst, of het aangaan van een contract met een externe arbodienst.

Kerntaken van een arbodienst

  • Verzuimbegeleiding: Een cruciale taak van de arbodienst is het ondersteunen bij verzuimbegeleiding. Wanneer een werknemer ziek wordt, is het de taak van de bedrijfsarts van de arbodienst om een probleemanalyse en een re-integratieplan op te stellen.
  • Beperken van Arbeidsrisico’s: De arbodienst helpt ook bij het identificeren en beperken van arbeidsrisico's door middel van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
  • Preventie van Verzuim: Verder werkt de arbodienst aan het voorkomen van verzuim, wat onderdeel is van het verplichte basiscontract tussen werkgevers en arbodiensten
  • Extra Diensten: Naast deze wettelijk verplichte taken biedt een arbodienst ook aanvullende diensten zoals het opstellen van een beleid voor psychosociale arbeidsbelasting, het uitvoeren van werkplekonderzoeken, en het geven van trainingen over gezond en veilig werken.

Een arbodienst speelt een fundamentele rol in het ondersteunen van bedrijven bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Of het nu gaat om het begeleiden van verzuim, het beperken van risico's, of het voorkomen van ziekte, de expertise van een arbodienst is onmisbaar voor elk bedrijf dat zijn werknemers waardeert en hun welzijn vooropstelt. In essentie draagt een arbodienst bij aan een gezonde, veilige en productieve werkomgeving. Het investeren in de diensten van een arbodienst is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een strategische zet om het beste uit je team te halen.

Veelgestelde vragen

No items found.

PMO offerte aanvragen?

Gezondheid van je werknemers verbeteren? Vraag direct via de onderstaande button een offerte op maat aan voor jouw organisatie.

Offerte aanvragen

Relevante artikelen

Management

Waarom pauzes nemen cruciaal is voor vitaliteit op de werkvloer

Lees artikel
Bekijk kennisbank

Direct offerte aanvragen?

Direct inzicht krijgen hoeveel een PMO onderzoek kost voor uw bedrijf? Vraag direct een offerte aan of bel voor advies!