Wat is BMI?

De betekenis en belang van BMI in jouw gezondheidsreis

In de wereld van gezondheid en welzijn is de Body Mass Index (BMI) een term die vaak ter sprake komt. Maar wat betekent BMI precies, en waarom is het zo'n belangrijke indicator voor je gezondheid? Bij PMO Nederland leggen we de focus op preventieve gezondheidszorg, en BMI speelt hierin een cruciale rol. Laten we dieper duiken in het concept van BMI en hoe het jou kan helpen om een gezonder leven te leiden.

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index, een maatstaf die de verhouding tussen je gewicht en je lengte weergeeft. Het biedt een schatting van het gezondheidsrisico van je gewicht in relatie tot je lengte. Simpel gezegd, je BMI helpt te bepalen of je een gezond gewicht hebt voor je lengte.

Hoe bereken je je BMI?

De formule voor het berekenen van je BMI is relatief eenvoudig: je gewicht in kilogrammen gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Gelukkig hoef je deze berekening niet zelf te maken; er zijn tal van online tools, zoals de BMI-Meter, die dit snel voor je kunnen uitvoeren. Deze tools zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen van 2 tot en met 70 jaar.

Wat zegt je BMI over je gezondheid?

  • Lager dan 18,5: Ondergewicht, wat kan wijzen op te weinig voedingsstoffen voor je lichaam.
  • 18,5 tot 24,9: Gezond gewicht, geassocieerd met een lager risico op ernstige gezondheidsproblemen.
  • 25 tot 30: Overgewicht, wat het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 kan verhogen.
  • Hoger dan 30: Ernstig overgewicht (obesitas), wat aanzienlijk hogere gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

BMI en gezondheidsrisico's

Een hogere BMI is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en nieraandoeningen. PMO Nederland benadrukt het belang van bewustzijn rondom je BMI en biedt de Persoonlijke Gezondheidscheck aan om je risico op deze aandoeningen te evalueren.

Middelomtrek: een aanvullende maat

Naast BMI is de middelomtrek een belangrijke indicator van gezondheidsrisico's, vooral gerelateerd aan de plaatsing van lichaamsvet. Vet rondom de buik is schadelijker dan vet op de heupen of billen en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Actie ondernemen

Heb je een BMI of middelomtrek die wijst op overgewicht? Het is verstandig om actie te ondernemen. Gewichtsverlies kan het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen. PMO Nederland adviseert om dit onder begeleiding van een diëtist te doen, om veilig en effectief naar een gezonder gewicht te werken.

Conclusie

BMI is meer dan een getal; het is een hulpmiddel dat inzicht geeft in je algemene gezondheidsstatus. Bij PMO Nederland moedigen we iedereen aan om hun BMI te kennen en te begrijpen wat het betekent voor hun gezondheid. Door bewust te zijn van je BMI en middelomtrek, kun je gerichte stappen zetten naar een gezonder en gelukkiger leven.

Veelgestelde vragen

Hoe neem ik contact op?

PMO offerte aanvragen?

Gezondheid van je werknemers verbeteren? Vraag direct via de onderstaande button een offerte op maat aan voor jouw organisatie.

Offerte aanvragen

Relevante artikelen

Bekijk kennisbank

Direct offerte aanvragen?

Direct inzicht krijgen hoeveel een PMO onderzoek kost voor uw bedrijf? Vraag direct een offerte aan of bel voor advies!