Wat is visceraal vet?

Het belang van visceraal vet beheersen voor uw gezondheid

Visceraal vet, vaak onzichtbaar en diep verborgen rond onze organen, speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. In tegenstelling tot het meer oppervlakkige onderhuidse vet, is visceraal vet gelokaliseerd rond levensbelangrijke organen zoals de lever, alvleesklier en nieren, en dient het als beschermende laag. Echter, een overmatige hoeveelheid van dit 'orgaanvet' kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Gezondheidsrisico's verbonden aan visceraal vet

  • Insulineresistentie: Visceraal vet speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van insulineresistentie, wat kan leiden tot type 2 diabetes.
  • Hart- en vaatziekten: De ontstekingsstoffen en hormonen die door visceraal vet worden afgescheiden, kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire aandoeningen.
  • Metabool syndroom: Een cluster van aandoeningen waaronder hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker, overmatig buikvet en abnormale cholesterolwaarden, die het risico op hartziekten verhogen.

Hoe meet je visceraal vet?

Een simpele methode is de middel-heupratio, die je gemakkelijk thuis kunt berekenen:

  • Middelomtrek: Meet je taille op het smalste punt net boven de navel.
  • Heupomtrek: Meet het breedste gedeelte van je heupen/billen.
  • Berekening: Deel je middelomtrek door je heupomtrek. Een ratio hoger dan 0,85 voor vrouwen en 1,0 voor mannen wijst op een verhoogd risico.

Strategieën om visceraal vet te verminderen

  • Gezonde voeding: Focus op onbewerkte, voedingsrijke voeding en verminder de inname van suikers en verzadigde vetten.
  • Regelmatige beweging: Cardiovasculaire oefeningen zoals wandelen, fietsen en zwemmen helpen bij het verlagen van visceraal vet.
  • Stressbeheersing: Hoge stressniveaus kunnen bijdragen aan de opslag van visceraal vet, dus het vinden van manieren om stress te verminderen is cruciaal.

Moderne technologieën voor meting en beheer

Voor nauwkeurigere metingen bieden Tanita lichaamsanalyse weegschalen gedetailleerde inzichten in de samenstelling van je lichaam, inclusief het niveau van visceraal vet. Met behulp van deze technologie kun je jouw gezondheidsreis monitoren en bijsturen waar nodig.

Het beheren van visceraal vet is meer dan alleen een esthetische kwestie; het is een essentiële stap naar een gezonder, langer leven. Door bewust te zijn van de risico's en actieve stappen te ondernemen om je levensstijl te verbeteren, kun je jouw risico op ernstige gezondheidsproblemen verminderen.

Veelgestelde vragen

No items found.

PMO offerte aanvragen?

Gezondheid van je werknemers verbeteren? Vraag direct via de onderstaande button een offerte op maat aan voor jouw organisatie.

Offerte aanvragen

Relevante artikelen

Bekijk kennisbank

Direct offerte aanvragen?

Direct inzicht krijgen hoeveel een PMO onderzoek kost voor uw bedrijf? Vraag direct een offerte aan of bel voor advies!