Omgaan met onregelmatig werken?

Onregelmatig werken. Verschillende werkdagen per week, in de avond werken of juist in de ochtend werken, verschillende tijden werken, dit zijn allemaal factoren die onregelmatigheid aantonen op de werkvloer. Onregelmatige tijden en roosters zijn bij sommige banen een must. Het is belangrijk dat je de balans tussen privé en werk goed bij houdt. Dit wordt soms alleen lastig gemaakt als je onregelmatig werkt.

De juiste balans en de voordelen van onregelmatige diensten

Zoals we in de inleiding van dit blog hebben besproken, zitten er een aantal nadelen aan als je onregelmatig werkt. Maar je moet niet vergeten dat er ook wat voordelen aan het onregelmatig werken zitten. Je krijgt bijvoorbeeld vaak een toeslag wanneer je onregelmatige roosters hebt. Daarnaast zal jij je niet snel gaan vervelen, omdat elke dag anders is. Ook ben jij soms vrij terwijl veel andere mensen dan op hun werk zijn. Dat betekent dat jij wellicht een lekkere rustige sportschool, supermarkt of woonkamer hebt. Als laatste kan een onregelmatig rooster een voordeel zijn, omdat je eerder weekend kunt hebben of in de ochtend langer in je bed kan blijven liggen.

Maar zoals eerder aangegeven is het naast de voordelen natuurlijk erg belangrijk dat de balans tussen uw privé en werkleven goed geregeld is. Zorg dat als je vrij bent van werk, dat je dan ook echt vrij neemt van werk. Ga niet werken als je buiten je werkuren bent. Zorg er ook voor dat je niet de hele dag op de bank films gaat kijken, maar ga erop uit en zorg dat jij je hoofd leeg kan maken. Doe dit op de manier die het beste bij jou past. Maak afspraken met jouw baas over de uren die je wel en niet bereikbaar bent, zodat die balans goed wordt geregeld.

Rechten

Er zitten een aantal regels en rechten van aan mensen die onregelmatig werken, een aantal van deze rechten zijn:

  • Rooster moet minimaal een maand (28 dagen) van tevoren bekend zijn bij jou en kan daarna dan ook niet meer zomaar gewijzigd worden.
  • Als je wordt ingepland in de nacht of in het weekend heb je recht op een onregelmatigheidstoeslag. Dit houdt in dat je een hoger uurloon krijgt als je buiten gangbare werkdagen werkt.
  • Als er een werkdag opzit heb jij het recht om minimaal 11 uur achter elkaar rust te nemen, voordat er weer een nieuwe werkdag voor je begint.
  • Je mag met onregelmatige roosters en werkdagen maximaal 12 uur per dag en 60 uur per week werken.

Veelgestelde vragen

No items found.

PMO offerte aanvragen?

Gezondheid van je werknemers verbeteren? Vraag direct via de onderstaande button een offerte op maat aan voor jouw organisatie.

Offerte aanvragen

Relevante artikelen

Bekijk kennisbank

Direct offerte aanvragen?

Direct inzicht krijgen hoeveel een PMO onderzoek kost voor uw bedrijf? Vraag direct een offerte aan of bel voor advies!